Jdi na obsah Jdi na menu
 

Mimo běžně konzumované druhy hub jsem zkusil ochutnat i něco ne zcela běžného, např.:

Hřib žlučník

jsem ochutnal jako smaženici podle jediného receptu vyskytujícího se v různých nepatrných obměnách jak na webu, tak i v různých kuchařkách. Zpočátku jsem moc netušil jaký bude výsledek, ale nakonec jsem byl dost překvapený.  Je třeba ovšem  dodržet 3 věci: neochutnávat během přípravy, dusit  min 20-25 min a nepřipálit cibulku ( jinak zhořkne!) .  

 

recept na smaženici z hřibu žlučníku:

25 dkg hřibu žlučníku, 25 dkg slaniny, 1 větší cibule, 2 vejce, sůl

Na zhruba 25dkg hřibu žlučníku použijeme přibližně stejné množství slaniny. Hořčáky nakrájíme na tenké plátky, slaninu na kostičky. Slaninu dáme na pánev a necháme mírně zesklovatět. Pak přidáme na drobno nakrájenou cibuli a plátky hub. nyní dusíme min. 20 - 25 minut. Když vysmahne přebytečná voda, tak přidáme asi 2 vejce a rozmícháme je.  Až  do této chvíle NEOCHUTNÁVAT!!!!   A na úplný konec dosolíme podle chuti.

 

Hadovka smrdutá 

je jedlá jen jako vajíčko. Existují asi jen dva způsoby jak ji jíst.

První je v trojobalu, kdy vajíčko zbavíme kožovky a rosolu a zbytek nakrájíme na plátky, které obalíme v trojobalu jako řízek. Někdy se doporučuje to vylepšit strouhaným muškátovým oříškem. Nevím, já to měl bez muškátového oříšku a také se to dalo jíst. Ovšem nebylo to zrovna extrovní jídlo.

Druhý způsob je zasyrova. to se vajíčko Hadovky smrduté rozkrojí a pomocí nože ( nebo lžičky) se vyjídá ten bílý zárodek houby. Chutná to trochu jako oříšky či mandle.

 

Choroš šupinatý  a Sírovec žlutooranžový

 Tyto houby považuji za docela běžně jedlé, ale občas se mi někdo diví ,že jsem je jedl a tak jsem je sem dal také.  Jak Choroš šupinatý, tak i Sírovec jsem jedl obalené jako řízky, Sírovec i jako smaženici a nakyselo. U obou jde spíš jen o stáří tj. o to zda jsou ještě dost měkké.

...a budu zkoušet další a další

 

 

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA